Home > Nyheter > Grattis Karla – färdigutbildad lärare efter fem års studier!
Karla

Amazonasföreningens stipendiat Karla Barbaran har efter fem års studier nått sitt mål. Hon är nu färdigutbildad lärare och ser fram emot att snart kunna få sin första tjänst som lärare.

Under hösten 2020 gjorde Karla sin thesis och under våren 2021 ska hon göra prov för att få lärarlegitimation. Efter det kan hon börja arbeta.

Hur känns det nu när du är färdig med din utbildning?
Jag är väldigt glad att ha slutfört mina studier till grundskollärare. Jag har varit en flitig elev under hela tiden. Universitetsperioden var en mycket viktig tid i mitt liv och jag har haft många duktiga lärare. Jag har också haft väldigt många roliga stunder med mina klasskamrater, som jag kommer att minnas och för alltid ha i mitt hjärta.  Jag kommer att minnas alla de stunder när vi träffades för att göra grupparbete, hur vi skrattade och skojade, utställningar, diskussioner med våra lärare, debatter och resor.

Vad gillade du mest med studierna?
En av de saker som jag gillade mest var att göra praktik på skolorna, eftersom jag verkligen gillar att vara i klassrummet med mina elever. Att dela ögonblick med barnen. Inte bara genom att undervisa utan också lära känna dem, veta mer om var och en av dem, deras oro , deras rädsla, sorg och vad som gör dem lyckliga. Varje elev är värdefull och var och en har olika problem och inlärningsstilar. Jag tyckte om alla, även de barn som var otrevliga.

Vilka planer har du nu?
Jag hoppas att jag ska få mitt första jobb någon gång i år. Jag har skickat in min ansökan till Local Education Management Unit (UGEL) och just nu väntar jag på besked och hoppas att de har en ledig tjänst som lärare till mig. Dessutom förbereder jag mig för att genomföra provet för att blir legitimerad lärare. Provet äger rum den 18 juli i år. 

En annan plan jag har är att fortsätta att studera och ta en magisterexamen. Jag vill fortsätta utvecklas, eftersom konkurrensen är hård och jag vill ha ett jobb. Jag skulle gärna specialisera mig.

Hur det ser du på framtiden?
I framtiden skulle jag vilja ha min egen skola, tillsammans med diplomerade lärare. Då skulle jag inte behöva söka arbete varje år (kommentar: I Peru måsta lärare söka om sin tjänst varje år) och därmed kunna spara pengar. På så sätt så skulle jag uppnå många saker som jag vill ha i livet, som att ha ett stort och vackert hus, att kunna ge mina barn ett bra liv, om Gud tillåter det.

Har du något mera du vill säga?
Jag vill verkligen tacka Amazonasföreningen för all support och stöd som jag har fått under de fem år som jag har studerat! Jag hoppas att ni kan fortsätta att stödja Shipibo-studenter.